Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rechter: Nabetaling Canadees pensioenfonds in Nederland belast

Geplaatst op: 10-07-2018, 16:37:27

Een Canadees pensioenfonds maakte in 2012 een bedrag over aan een in Nederland wonende man (77). Een deel van dat bedrag was een nabetaling en ging over de periode tussen 2006 en 2011 waarin de Nederlander in Turkije woonde. De ontvanger maakte daarom bezwaar dat de volledige nabetaling in Nederland werd belast. De rechter veegde onlangs zijn bezwaren van tafel.

Nederland en Canada hebben een verdrag dat voorschrijft dat pensioeninkomen wordt belast in het land waar de ontvanger inwoner is. De Nederlander wil echter graag dat de nabetaling met terugwerkende kracht in Turkije wordt belast. Hij ondervindt nadeel van het feit dat het pensioenfonds te laat heeft overgemaakt.

Binnenlandse wetgeving

De situatie waarin de man zit, staat niet omschreven in het verdrag. De overeenkomst vermeldt echter wel dat scenario’s waarin het verdrag niet voorziet, afgehandeld worden volgens wetgeving in de woonstaat. De Nederlandse wet zegt dat inkomen uit werk en woning belast wordt in het jaar van ontvangst. De Belastingdienst staat dus in haar recht met het belasten van het volledige bedrag.

Volgens Aegon Adfis had de zaak anders kunnen aflopen als de man had aangetoond dat het bedrag tussen 2006 en 2011 inbaar en/of rentedragend was geworden. In dat geval zou dat moment gelden als inkomensdatum en dus in Turkije belast.

Bron: publicatie van Bart van Laak van 10 juli 2018 op www.amweb.nl  

Ga terug naar de vorige pagina